När det är en liten på gång så är namnfrågan oundviklig. Är du en sådan som tar reda på könet så fort som möjligt för att lättare kunna sålla bland namnen eller håller du det hemligt och skapar flera namntopplistor? Oavsett så är “namnet” ett stort beslut för nästan alla. 

Välj inriktning

Många börjar leta i släkten efter spännande namn genom historien. Kanske hade mormors mor ett namn som återigen börjar bli intressant? Namn som har ungefär ett sekel på nacken har en tendens att återuppstå som populärt igen; det är bara att titta på namnen som Astrid, Elsa, Ebba och Signe; alla namn som var populära för mellan 80-100 år sedan. 

Hittar du inget du gillar i din eller din partners släkt kan du börja leta inspiration i olika inspirationslistor med olika teman. Kanske finns det någon karaktär från en bok du tycker om? Kanske från en tv-serie? 

Namnet har betydelse

Det finns många som säger att man “blir vad man heter”, men ligger det någon sanning i det? Namnet kan undermedvetet spela en större roll än man kanske tror. Tänk på att namnet även ska fungera när barnet blir 20, 40, 60 och så vidare; kommer det att passa?

Låt det ta tid

Även om man har bestämt sig för ett namn är det inte säkert att det känns rätt när väl barnet har kommit – det kanske inte alls var en Ebba som tittade ut? Prova gärna namnen ni har som kandidater någon vecka efter att barnet har fötts. Ni har 3 månader på er innan ni behöver ha skickat in ert namn till Skatteverket. 

Hemligt eller inte?

Det kan finnas en god tanke med att hålla era namnförslag hemliga innan ni har bestämt er till 100%. Kanske vill ni inte få några kommentarer på det eller få veta historier om den där jobbiga Ebba som din väns son har i sin klass. Det är ju trots allt ni som bestämmer barnets namn – inte någon annan. 

Tänk en extra gång på…

Rimmar det på något olämpligt? Fungerar det i internationella sammanhang? Kan det tänkas vara svårt att uttala eller blanda ihop med ett annat namn? Dessa är saker man såklart inte måste ta hänsyn till, men kan vara bra att ha i bakhuvudet när man testar namn och när man tar fram sin topplista. 

Skapa en egen topplista

Kanske skapar du och din partner var sin topplista som ni sedan jämför? Hos till exempel namn.nu kan du favoritmarkera namn och sedan få en sammanställd lista med namnen och hur vanliga/ovanliga de är. Absolut en sak som underlättar i namnsållandet. 

Har du några bra tips när det gäller att bestämma namn? 

Lycka till med namnjakten!