Vad behöver jag egentligen för möbler till det lilla barnet?

Om du har en liten på gång för första gången kan det vara bra att läsa in sig vad du kan behöva köpa i förväg. Då alla barn och föräldrar är olika så kan det som man behöver införskaffa skilja sig åt.

Spjälsängar

De flesta vill nog ändå göra ett försök att få barnet att sova i en egen säng och då är en spjälsäng det vanligaste och den första möbel man köper. Det finns såklart en mängd olika spjälsängar i olika utföranden och prisklasser. Det vi själva tycker är viktigast är att den har en justerbar sängbotten för att underlätta att lägga ner och lyfta upp det lilla barnet och när barnet kan sätta sig upp är det dags att sänka sängbotten. Det finns också så kallade “bedside cribs” som är mindre spjälsängar som är justerbara så de kan stå precis bredvid sängen, som en egen liten avdelning till babyn. Fördelar med detta är att det är enklare att trösta barnet genom eller ge en napp som hen tappat då det är lättare att nå barnet utan att själv behöva ställa sig upp. 

Junior-& hussängar

När barnet blir äldre är det dags för en större säng. För att underlätta för dig som förälder skulle vi rekommendera att du satsar på en säng där du själv kan få plats om du behöver natta barnet. Det andra alternativet är en juniorsäng som är ett mellanting i storlek mellan spjälsäng och vuxensäng.  

Något som är trendigt just nu är hussängar, det är egentligen bara en stomme som är formad som ett enkelt hus som du sedan kompletterar med en madrass eller resårmadrass. Finns i juniorstorlekar upp till vuxenstorlekar. Du kan även bygga en egen hussäng om du vill spara pengar och är lite händig.

För dig som vill satsa på en fullstor säng till barnet så har möbeljakt en helt ny köpguide om barnsängar i storleken 90×200 cm!

Skötbord

Att införskaffa ett separat skötbord är såklart inget måste, men det kan finnas fördelar. En fördel med ett skötbord är att man får en bättre arbetsställning då man kan stå upp. Man kan också samla alla sina små pryttlar som man kan behöva till babyn på ett ställe. Man kan såklart lika väl byta på babyn på en filt på golvet, men i längden kanske detta sliter på den stackars föräldern. En nackdel med skötbord är såklart att det blir svårare ju mer rörlig babyn blir, då gäller det att alltid ha minst en hand på babyn för att denna inte ska riskera att ramla ner. Här kan du jämföra skötbord från flera olika möbelbutiker.