En bärsjal eller en bärsele är ett ypperligt hjälpmedel när du bär ditt barn utomhus. På vintern när det är riktigt kallt går det såklart att kombinera en bärsjal och en vinterjacka, men ofta kan det vara svårt att få plats med babyn under en vanlig jacka. Men det finns också bärjackor; jackor som har en speciell bärficka och det är dessa som vi ska gå in på lite mer i detalj här.

Bärfickan kan man ofta dölja eller ta bort när den inte används och många bärjackor är justerbara så de även fungerar under graviditeten genom “paneler” som man kan sätta dit och ta bort. Ofta är dessa paneler också själva babyfickan, men det finns bärjackor som har en panel som bara förlänger/förstorar jackan för den gravida och en annan panel som innehåller babyfickan. Babyfickan har ofta ingen bärande funktion utan är en endast tänkt att fungera som ett skydd för babyn. Dessa jackor kallas ibland också för mammajackor då de är anpassade för mamman i alla situationer, från gravid, till bärande av barn samt som en vanlig jacka. 

Bärfickan – bara ett skydd

Bärfickan som ofta är avtagbar på bärjackor har sällan en bärande funktion. Tanken är att man använder sin vanliga bärsjal eller bärsele under jackan. Men tack vare jackans utformning så får barnet skydd och värme av jackans bärficka. 

Ofta anpassningbara på flera sätt

De flesta bärjackor är anpassningsbara på flera sätt. Ofta är “babyfickan” avtagbar och på vissa jackor kan man fästa den för att anpassa bärande på både framtill och på ryggen. Många är anpassningbara för att fungera under graviditeten, detta gör att jackan blir mångsidig och kan användas under en lång tid. 

Bärjacka för vinter eller sommar

Det finns bärjackor anpassade för alla klimat. Kanske vill man vara ute i alla väder året runt och då finns det bärjackor som är vind- och vattentäta som funkar bra i ur och skur på sommarhalvåret. För vintersäsongen finns det vinterbärjackor som är fodrade. För dig som är förtjust i munkjackor så finns det även sådana med bärficka.

Bärjacka / mammajacka för pappan då?

Givetvis går det lika bra för pappan att använda en bärjacka/mammajacka som för mamman. Ett exempel är den nya antracitgråa unisexbärjackan från Bonprix; passar mamman under graviditeten och dela på den efteråt! 

Bärjacka Unisex hos Bonprix

Bärjacka Unisex från Bonprix

Vart kan jag köpa bärjackor?

Bonprix är den butik vi har hittat som har det största utbudet av prisvärda bärjackor; de har enklare jackor i fleece till långa täckjackor. Jollyroom har ett urval av bärjackor från Wombat som ligger i ett lite högre prissegment.