När kan man egentligen börja med en bärsele? Du kan börja direkt som nyfödd – om du har en bärsele som är anpassad för det såklart. Ett spädbarn har ett förhållandevis tungt huvud sett till den totala vikten och det är viktigt att huvudet får det stöd den måste ha. En nyfödd bebis har inte övat upp sina nackmuskler och kan därmed oftast inte hålla uppe sitt huvud, man behöver därför ett extra stöd för nacken.

Innan du sätter ditt spädbarn i bärselen är det viktigt att du läser manualen för att se att bärselen är anpassad för ditt barns vikt och längd.

Välj en ergonomisk bärsele!

Ergonomi för bäraren

Ergonomin för både dig och barnet är A och O när du ska bära. För att du ska orka bära en längre tid och tyngre barn är det viktigt att vikten fördelas väl; inte bara på dina axlar. Tyngden bör fördelas över höfter, rygg och axlar och banden/bältena bör vara vadderade. Det är viktigt att du anpassar bärselen efter din kropp och ställer in den enligt den medföljande manualen.

Ergonomi för barnet

Bärselen bör vara utformad så att barnet sitter på ett sätt som är anpassat efter dess ålder. Ryggen utvecklas snabbt på ett litet barn och är från början i C-form för att senare bli mer S-formad. Det nyfödda barnet sitter i grodposition där ryggen är mer rundformad och knäna i samma höjd som rumpan (eller högre).

Den bredare sittställningen är att föredra i bärselar då ett litet barn behöver stöd runt höfterna, ut mot knävecken (barnet ska kunna röra sina underben).

Specialanpassade bärselar för spädbarn eller extra inlägg?

Det finns bärselar som är anpassade för de allra minsta barnen och det finns bärselar som även klarar större och tyngre barn – ibland kan man använda dessa i kombination med olika tillbehör (spädbarnsinlägg) för att kunna bära barnet de första månaderna.

Tänk på detta när du bär spädbarn i bärsele

  • Var noga med att följa instruktionerna som medföljer din bärsele
  • Tänk på att ge barnet nacke ordentligt med stöd
  • Ha alltid uppsikt över barnet – täck inte över huvudet
  • Att barnet sitter upprätt och har fria andningsvägar (böj dig inte med midjan – använd knäna)
  • Se till att bärselen sitter på ett korrekt sätt
  • Klä inte bebisen för varmt – det kan bli varmt i en bärsele tack vare din egna kropp

Plötslig spädbarnsdöd i bärsele?
Enligt barnläkare & docent Gudmund Stintzing så har hennes kontakter med experter inom SIDS – Plötslig spädbarnsdöd – inte hittat något fall där plötsligt spädbarnsdöd har inträffat när ett barn har burits i bärsele. (källa:
https://familjen.trygghansa.se/bebis/fragor-och-svar-bebis/risker-om-barnet-somnar-barselen/ )

BabyBjörn Bärsele Mini

En liten och mjukare bärsele som passar de minsta. Från 3.2kg / 53cm till max 11kg och 75cm.
En perfekt första bärsele som finns i många fina färger.

BabyBjörn Bärsele One

En bärsele som passar från nyfödda (3.5 kg / 53 cm) upp till 15 kg / 100 cm (cirka 3 år). Du kan bära på många olika sätt; inåtvänt, framåtvänt och på ryggen. Rejäla vadderade axelband ger i kombination med midjebälte en bra ergonomi för bäraren. Barnet har en ergonomisk benställning och det finns två höjdlägen vilket gör att man inte behöver något extra inlägg för nyfödda / väldigt små barn.

Ergobaby EMBRACE

Den extra mjuka bärselen för de allra minsta. Denna nyhet från Ergobaby har många likheter med BabyBjörn Bärsele Mini med extra mjuk textil och väldigt enkel att använda. Ihopvikt eller ihoprullad blir den också väldigt liten och lätt att ta med. Rekommenderas från 3.2 kg upp till cirka 11 kg.

Ergobaby Omni 360

En populär ergonomisk bärsele från Ergobaby som fungerar från nyfödd utan något extra spädbarnsinlägg.

Bärsjal eller bärsele för nyfödda?

Det finns många förespråkare av respektive bärmetod – vi gillar båda varianterna och känner att det finns tillfällen då det ena passar bättre än det andra, men i slutändan är det alltid en personlig smaksak.

Bärsjalar som är korsning av bärsele och bärsjal

Det finns ett par bärsjalar som man nästan kan beskriva som en korsning av bärsjal och bärsele. De kallas ibland dubbelsjal och är i två slingor som du trär över dina din hals och axlar. En del är två slingar andra sitter ihop med ett justerbart spänne på ryggen. Med denna sorts bärsjal slipper du tänka på att knyta, den går snabbt att ta på sig och tar liten plats att ta med.

Exempel på denna sorts bärsjal är Tricotti, Najell Wrap och Baby K’tan.

** denna artikel är under uppbyggnad **