Bärselar? Vilken bärsele ska jag välja?

Liam2Jag fick ett mail från en mamma som funderat på att köpa en ergonomisk bärsele till sitt barn. Jag blir så  glad, när man som förälder väljer en ergonomisk bärsele, framför andra typer av selar som finns på marknaden. I en ergonomisk bärsele sitter barnet rätt och du får hög avlastningen för din rygg. Genom att använda en ergonomisk bärsele, skonar du din rygg och avlastningen blir optimal. Genom att  ha ett avbärarbälte, fördelar du vikten över hela din kropp, precis som när du bär med en riktigt bra ryggsäck. 

Vilken bärsele ska du då välja?

Enligt mig handlar det mycket om hur gammalt ditt barn är (antagligen har det också att göra med din kroppsform). Om du ska bära ett nyfött barn i en sele, finns det nuförtiden selar som är anpassade för nyfödda. För något år sedan kunde du endast bära ditt barn i en ergonomisk bärsele, från det att han/hon var ca. 3 månader, men så är det alltså inte idag (de flesta ergonomiska bärselar har idag ett inlägg, eller en speciell konstruktion, som gör att det även går att bära spädbarn). 

Jag har hunnit testa en del bärselar, men långt i från alla. Min första bärsele som jag köpte var en Ergo. När jag köpte min första Ergo var dottern ca. 5 månader och jag tyckte den var underbar att bära i. I samma veva köpte jag även en Patapum. Om jag jämför Ergo med Patapum, kan jag tycka att de är likvärdiga i funktion, om ditt barn är mellan 3-7 månader. Har du ett barn som är lite tyngre, kan jag uppleva att avlastningen som något bättre i en Ergo. Till en Ergo, kan du även köpa till ett speciellt inlägg, så att du kan bära i selen från ”start”. Du kan bära i en Patapum, från det att ditt barn är ca. 3-4 månader. Jag gillar Patapumens avskalade avbärarbälte och att selen blir väldigt liten när den förvaras.

När mina flickor blev lite äldre, tyckte jag att Ergo och Patapum hade för kort ryggstöd. Då fastnade jag för Beco och Angelpack. Jag upplevde det som att deras högre ryggstöd, gav mig mer avlastning, när mina barn blev längre och tyngre. I en Beco kan du bära ett nyfött barn. Beco och Angelpack, påminner om Patapum i avbärarbältet (lite mer avskalat, men ändå skön avlastning). Förutom nämnda selar har jag även testat Manduca. Det som är smidigt med Manducan är att man först kan ha ryggstödet kort och sedan när barnet växer, kan man förlänga det. Manducan påminner mer om Ergon i avlastningsbältet.

Vilken sele som är bäst för just dig är svårt att avgöra. I början rekommenderar jag en sele med kortare ryggstöd (barn vill ju kunna se sig omkring ;-)). När ditt barn börjat bli lite äldre, hade jag sålt selen med kortare ryggstöd och köpt en med ett högre ryggstöd. Det höga ryggstödet ger enligt mig stor skillnad och bättre levitra avlastning när det gäller att bära lite äldre/tyngre barn. 

Har du svårt att bestämma dig, så logga in på forumet. Kanske är det så att du kan träffa folk i din närhet, som låter dig prova en sele innan du bestämmer dig. Det finns även butiker, som kan hjälpa till. I forumdelen hittar du även speciella bärsjalsambassadörer, som kan tänka sig att visa just sina bärredskap (en bärsjalsambassadör kräver inte mycket – på sin höjd en god kopp kaffe och en kaka :-))

Vill du titta på olika märken av bärselar? Titta in i vårt galleri!

Lycka till!

4 Responses to “Bärselar? Vilken bärsele ska jag välja?”

 1. Åsa skriver:

  Hej!
  Tack för denna sajt som hjälper oss att reda ut begreppen i denna djungel.
  Jag har redan köpt en bärsjal (Babylonia Tricot-slen) till mig. Min man vill också bära vårt barn men vill hellst bära i sele. Vi har köpt en BabyBjörn Baby Carrier Active till honom men förpackningen är fortfarande orörd (barnet kommer 18 maj beräknat). Nu undrar jag om detta sele kan kallas eregonomisk, om sittställningen för barnet ger grodpositionen eller om vi bör se oss om efter ett annat. Min man är 1,93 lång har dessutom mycket lång rygg. Vilka bärselar är anpassade till långa människor. Den vi valde valde vi just föra att avlasta hans rygg.

  Tacksam för all hjälp vi kan få.
  Hälsningar Åsa

 2. SjalBarn skriver:

  Stort tack!

  Om jag varit som du hade jag lämnat tillbaka den obrutna förpackningen. Då din man är lång, hade jag rekommenderat en sele som heter Manduca. I Manducan kan du bära från start och till utseende så påminner den om det ”sportiga” hos en BabyBjörn.
  BabyBjörn baby Carrier gör tyvärr inte så att bebisen sitter i grodposition. Om du jämför Manducan med en BabyBjörn, ger Manducan mycket bättre avlastning för ryggen. Med ett brett avbärarbälte, läggs vikten jämnt fördelat över hela ryggen/kroppen (istället för att endast belasta axlarna, vilken en BabyBjörn Baby Carrier Active gör).
  Med Manducan kan du även bära på ryggen, samt bära ditt barn när det blivit lite äldre. Selen är perfekt både till ett litet spädbarn och till ett äldre barn (som kanske precis börjat gå och inte orkar längre sträckor).
  Köper du en Manduca kan du använda den utan problem upp till det att ditt barn är ca. 2-3 år. En Babybjörn active fungerar endast i början (därefter blir det för tungt att bära i den).

  Har du fler frågor eller funderingar, så registrera dig på forumet.
  Lycka till med er lille/lilla!

 3. Linda skriver:

  Är i köptagen av en bärsele men kan inte riktigt bestämma mig för vilken. Har en moby wrap som jag bär min 5 veckors i men jag skulle vilja ha något som går lite snabbare att få på sig (annars är den sjalen helt underbar). Jag är 162 och min man 189 så det vorde ju bra att ha en sele som kan passa oss båda, visserligen är det jag som bär mest. Har du några tips på vilken jag borde köpa?

 4. SjalBarn skriver:

  Jag har själv en Beco (äldre modell) som jag är väldigt nöjd med (är nästan identisk med AngelPack XL). Är bebisen yngre, kan det dock vara bra med en modell som är något lägre i ryggdelen. Patapum är en bra sele till ett bra pris, för att ”känna efter” om sele passar dig.
  Beco ska komma ut med en ny modell som heter Beco Gemeni – den verkar passa både nyfödda och äldre barn (har dock inte sett den i verkligheten). Vill du känna på olika selar, innan du bestämmer dig, så logga in i forumet. I forumet finns ”bärsjalsträffar” och genom att gå på en sådan, kan du få möjlighet att prova några olika selar innan du bestämmer dig. Beco och AngelPack, fungerar även på längre personer. Undrar du mer, så maila mig på info@sjalbarn.se 🙂