Om oss

Historien om sjalbarn

Sjalbarn startades 2004 av Christina Falk som drev sajten fram till 2014 när den bytte ägare. Under slutet av 2015 bytte Sjalbarn ägare igen, nu till Fuzzy Media som ska fortsätta utvecklingsarbetet. Christinas historia kan ni läsa nedan. Av respekt för henne låter jag den vara i hennes namn, när ni läser ”vi”, ”jag” och “min” syftar det på Christina och hennes familj.

Min berättelse

Innan vi fick vår äldsta dotter visste jag ingenting om sjalar och olika bärredskap. Jag trodde att alla bebisar ville åka vagn och det var självklart att den lilla bebisen skulle vilja sova sött i sin vagn, oavsett hur långt jag valde att gå. Ganska snart förstod jag att vår dotter var av en annan modell… Gång på gång slutade vagnfärderna med att jag fick balansera ett litet barn på höften, samtidigt som jag sköt en stor vagn framför mig.

I början alternerade jag vagnfärderna med en sele, som vi hade köpt. Det fungerade ganska så bra så länge hon var liten och nyfödd, men efter det började selen bli obekväm. Jag började söka efter alternativ till vår sele och ramlade av en slump över knytinstruktioner på internet. Jag hämtade en gammal sarong och knöt den som en kortsjal. Jag blev förvånad över hur bra ett litet tygstycke kunde avlasta och detta ledde till mitt första köp av en kortare sjal. Kort därefter köpte jag även en ergonomisk bärsele. Gång på gång fascinerades jag över hur mycket enklare min vardag blev, när jag hade olika smarta bärredskap till hands.

Som småbarnsförälder, har jag varit med om många olika situationer, där jag känt att jag skulle behöva ett par extra armar. Ni som har små barn kan nog alla relatera till situationer där man känt att man borde vara bläckfisk. Till exempel när den lilla/lille börjar skrika och inte alls vill ligga nöjt på golvet, just när man är i färd med att tillaga middagen. När man försökt att balansera barn, tunga kassar med mat, en tappad barnsko, samtidigt som man försöker komma den korta sträckan mellan bilen och hemmet. När man vankat av och an i hallen, känt att armarna domnat av, men bara burit ett liiittttettt tag till, så att den lilla bebisen skulle kunna komma till ro. Ja, tillfällena är många och med ett bra bärverktyg kommer man lite närmre just ”bläkfiskfantasierna”.

Jag hade många sådana stunder, med vår äldsta dotter och varje gång blev jag imponerad av alla fördelar som jag tyckte det fanns med att bära mitt barn. Jag upplevde bärsjalarnas och bärselarnas underbara värld och jag blev fast… för alltid!

När jag bar min dotter kände jag att hon fick vara nära, samtidigt som jag kunde fortsätta att göra alla små “måsten” i vardagen. Både jag och dottern blev nöjda och vi fick en mysig stund tillsammans. Vid många tillfällen använde hon bärsjalen eller bärselen som en bas för att tanka lite extra närhet och när hon var fulltankad, kunde hon springa iväg och leka igen. Jag kände att jag kunde ha ett litet barn, samtidigt som jag fick gjort mycket av det som jag brukade göra. Lillasyster blev buren från första stund, redan på BB!

När folk frågar mig om varför jag tycker att en bärsjal eller en ergonomisk bärsele fungerar bättre än andra bärredskap som finns på marknaden, brukar jag svara jag jämför mitt val med en riktigt bra ryggsäck. För mig är det självklart att jag väljer en ordentlig ryggsäck, när jag t.ex. ska gå på långtur eller fjällvandra. Jag väljer en stadig variant med avbärarbälte och ordentligt stöd för min rygg… annars får jag ont. Jag väljer det bästa för mig och min rygg och när det gäller att bära mitt barn tänker jag likadant. Jag vill ha ordentlig avlastning för min rygg, samtidigt som mitt barn sitter bekvämt. När jag burit i bärsjal eller ergonomisk bärsele har jag knappt känt att jag burit mitt barn och detta beror på konstruktionen är gjord för att man ska kunna bära en tyngre vikt, under längre tid, precis som med en ordentlig ryggsäck.

Men vad ska du välja?

När intresset väl väckts till liv, så är det svårt att veta vilket bärredskap man ska satsa på. Jag har dock märkt att andrahandsvärdet på bärsjalar och bärselar ligger högt, så skulle man ”köpa fel” så är det inte hela världen. Om du tittar under rubriken sjalar, hittar du tips & råd på vilken sjal som passar just dig. Om du tittar under rubriken knyta, lär du dig precis hur du ska göra. Tittar du in i galleriet, kan du drömma dig bort bland alla olika märken och modeller som finns.

Leave a Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *