Bärselar

Att använda en bärsele är ett annat sätt att bära sitt barn. Både bärselar och bärsjalar har sina för- och nackdelar och det är inget som utesluter det andra. Bärselen kan vara ett bra komplement till sin bärsjal eller tvärt om.

Några (eventuella) fördelar med bärsele

Du behöver inte lära dig att knyta (även om man lär sig det ganska kvickt) så är en bärsele ofta lita lättare att komma igång med.

Ett bra alternativ när du vill bära på rygg. Det går såklart att bära på rygg med en del bärsjalar också – med lite träning.

Du behöver inte knyta varje gång – kan vara smidigare när du snabbt vill kunna bära ditt barn en kort stund.

Vilken bärsele ska man välja?

Detta är också en smaksak och kanske vill man prova olika i en butik eller låna av någon vän innan man bestämmer sig. Vi rekommenderar att du köper en så kallad “ergonomisk bärsele”.

Välj en ergonomisk bärsele

Vad är då en ergonomisk bärsele? Den ska vara ergonomisk för både dig och ditt barn; fördela vikten av ditt barn på dig (över axlar, rygg och höfter). Detta är speciellt viktigt när barnet blir tyngre och du vill bära under en längre tid.

Ergonomi för ditt barn är viktigt

En ergonomisk bärsele är ofta lite mer avancerad och lite dyrare än en annan men som vi ser det är det ett måste för att bli uttröttad när du bär och för att ditt barn ska trivas bra i selen.

När barnet är väldigt litet sitter det i grodposition och har ett bra stöd för nacke som fortfarande inte är så stark. Att barnet sitter rätt är viktigt för ryggens och höfternas utveckling.

En ergonomisk bärsele låter barnet ha benen brett och knäna hamnar ungefär i rumphöjd.

Många ergonomiska bärselar att välja på

Ett urval av ergonomiska bärselar som vi kan rekommendera är BabyBjörn One och Ergobaby. Alla nya bärselar från BabyBjörn är numera ergonomiska, såväl även alla från Ergobaby.