Sjalar

Det finns många olika sjalar och som nybörjare känns det kanske hopplöst rörigt att få någon form av översikt. Här är en kort sammanfattning av vilka sjalar som passar till olika typer av tillfällen – en bra översikt helt enkelt.

Nyfödd

Trikå/elastisk sjal

Till en nyfödd bebis är en lång trikåsjal väldigt mysig. En trikåsjal är bra för nybörjare, den är lätt att knyta och det gör inget om du knyter ”lite fel”. Du kan ha sjalen knuten på dig och enkelt plocka i och ur barnet.
Sjalen avlastar bäst till yngre/lättare barn, när barnet blir tyngre kan man uppleva den som svajig. Hur länge man kan bära i en trikå/elastisk sjal är upp till bäraren, men många har skaffat sig en vävd sjal, när barnet väger omkring 8-10 kilo.

Man kan även använda andra bärredskap till en nyfödd bebis (se nedan), men många föredrar trikåsjal, den första tiden.

Snabbärande (och amning)

Bärpåse

En bärpåse är anpassad efter bäraren och är en slags påse, i vilken man bär sitt barn. Bärpåsen är lätt att ta av och på. Om man köper en bärpåse är det viktigt att storleken blir rätt, bärpåsen måste sitta ordentligt för att den skall bli skön att bära i.
En nackdel kan vara att vikten fördelas ojämnt (vilket man kan märka av när barnet blir tyngre) men den fungerar utmärkt när man bara ska bära kortare stunder. Man kan även använda två bärpåsar, på detta vis får man bättre avlastning.

Ringsjal

Ringsjalen är bra när man ska bära kortare sträckor. Man kan bära både små och stora barn. Ringsjalen kan med lätthet anpassas till olika bärare och i de flesta modeller går man efter principen: ”one size fits all”.
Om du vill amma ostört, kan en ringsjal i kombination med en amningströja, ge dig och ditt barn lite avskildhet från omgivningen. Vikten i en ringsjal fördelas bara på en axel, tänk därför på att inte alltid bära på samma axel och att mest använda sjalen till snabba lyft.

Kortsjal

Samma som ringsjal, men istället för ringarna så knyter man en knut. Det kan vara svårt att få till knuten bra i början, men övning ger färdighet.
Har man ingen sjal sedan tidigare, så rekommenderar jag en ringsjal, framför en kortsjal (de är lättare att få rätt).

Bära längre stunder

Vävd långsjal

Ska du bära ett lite större/tyngre barn, längre stunder, så är en vävd långsjal något för dig. En vävd långsjal ger optimal avlastning.
Sjalen är skön för både bärare och barn och man kan med rätt längd knyta många olika slags knytningar. Variationen på en långsjal känns näst intill oändlig.

Det finns olika tjocklekar, kvalité och tyger på långsjalarna. Det finns också olika märken med olika fördelar. En diagonalvävd sjal, ger den bästa avlastningen. Med en vävd långsjal kan du bära både på mage, höft och rygg.

Ergonomisk bärsele

I en ergonomisk bärsele kan du bära såväl yngre som äldre barn. De ergonomiska selarna gör att ditt barn sitter i ”grodposition”, vilket avlastar barnets ben och höfter rätt (samma position som barnet har när de sitter i en långsjal och kvadratisk bärsjal). Selarna är anpassade för bäraren , många av modellerna har ett brett avbärarbälte som ger skön avlastning. Selarna kan användas både på mage och rygg och vissa modeller går även att bära med på höften. Många av selarna går att bära med från dag 1 (några modeller kräver dock särskilt babyinlägg), medan en del går att bära ifrån ca. 3 månaders ålder. I selen kan du bära ditt barn länge (jag har med lätthet kunnat bära mina barn när de varit 3 år gamla).

Kvadratisk bärsjal

En kvadratisk bärsjal är ett mellanting mellan sjal och sele. Den är lätt att ta på och tar inte mycket plats. Med en kvadratisk bärsjal kan du bära både på mage och rygg.

Leave a Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *