Sy poncho till barn? : Gör det själv! • sjalbarn.se

Aktuellt datum och tid: tor maj 28, 2020 00:17

Sy poncho till barn?

Sybeskrivningar, tips, knep och knåp!

Moderatorer: krakri, God_cares, Hell Cat, Asia

Sy poncho till barn?

Inläggav BaraSara » ons dec 05, 2018 21:55

Insåg under helgens julmarknad att det skulle vara bra att ha någon form av poncho att slänga över ett fruset barn. Något som funkar som en filt utanpå alla sorters kläder. Funderar på att köpa valkad ullfrotte och sy ponchor (svensk pluralform?) där man bara syr ihop två rektanglar. Jag har sett två varianter, men jag tänker mig den där rektanglarna överlappar varandra så att det blir dubbelt tyg fram och bak. Men hur stora ska rektanglarna göras? Vad tror ni skulle vara lämpliga mått om de ska passa barn i storlek 98 och några storlekar uppåt? Eller ska man göra på något annat sätt? Enkelt måste det vara. Sömnadskunskaperna är i princip obefintliga, tiden och orken likaså.
BaraSara
SjalBeroende
SjalBeroende
 
Inlägg: 1385
Blev medlem: tis maj 24, 2011 20:00

Re: Sy poncho till barn?

Inläggav SCSI » ons dec 05, 2018 23:56

Jag tänker lägerbålsfilt. Ett T-format hål mitt på en filt bara. :tumup:
J 2011 | bonus 2005
instagram
Användarvisningsbild
SCSI
SjalGuru
SjalGuru
 
Inlägg: 6588
Blev medlem: tor jul 15, 2010 23:23
Ort: Norrköping

Re: Sy poncho till barn?

Inläggav BaraSara » tor dec 06, 2018 00:16

SCSI skrev:Jag tänker lägerbålsfilt. Ett T-format hål mitt på en filt bara. :tumup:

Jo, jag var inne på det också. Men jag tänkte att det kunde vara bra med det dubbla tyget fram och bak i rektangelponchon och att den kanske blir lite mer praktisk med mindre tyg över armarna. Och lite snyggare också... Fast jag är fortfarande osäker på storlek. Jag har ett sönderklippt lakan, det som återstår kanske räcker för att prova ut en poncho. Ullfrottén kostar såpass mycket att jag vill veta ganska exakt hur mycket jag behöver.

Ju mer jag tänker på det desto mer tror jag att vi verkligen behöver några ponchos. Ganska ofta anser de yngsta att det minsann inte är kallt (utan att ens ha stuckit ut näsan för att känna efter) och vägrar klä på sig så att de håller sig varma. Sedan sitter de där i lådcykeln och huttrar. Inte lär de sig av sina misstag heller. Det är samma nästan varje dag.
BaraSara
SjalBeroende
SjalBeroende
 
Inlägg: 1385
Blev medlem: tis maj 24, 2011 20:00

Re: Sy poncho till barn?

Inläggav oktober » tor dec 06, 2018 19:10

Vilken bra ide! Händer ibland det är jobbigt med kläder...
oktober
SjalVan
SjalVan
 
Inlägg: 420
Blev medlem: tor aug 24, 2006 15:10

Re: Sy poncho till barn?

Inläggav Gammeltuve » tor dec 06, 2018 23:15

Har gjort ponchos av fleeceplädar från Biltema, det finns säkert på många andra ställen. Materialet kan ju varieras efter tycke och smak. Dom var väldigt enkla att få till och inte var dom särskilt dyra heller.

Till mindre barn gjordes det av en pläd som veks dubbel och syddes ihop längs sidorna. Hål lämnades för armarna och ett rakt snitt blev hål för huvudet och kanterna syddes till för att bli starkare.

Ponchos till vuxna gjordes av två plädar som syddes ihop på tre sidor med hål för armar och huvud. Jag har använt min jätemycket och sömmarna har behövt lite förstärkning efter nåt år.
Farsa, datanörd, traktorare, matchmaker och humanist
Bild Bild
Användarvisningsbild
Gammeltuve
SjalVan
SjalVan
 
Inlägg: 375
Blev medlem: tor feb 22, 2007 21:35
Ort: Mellanskåne

Re: Sy poncho till barn?

Inläggav BaraSara » mån dec 17, 2018 22:41

Det slog mig att jag ju har ullfilt liggandes! Tänkte att det kanske skulle räcka till en poncho, men det fanns till tre ponchos i olika färg :) Inte lika lätt och smidigt som ekoreko ullfrotté, men gratis och funkar absolut som nödfilt. Nu har jag sytt en poncho, men får ta resten efter julfirandet när jag har tillgång till symaskin igen. Vi kommer inte cykla under julledigheten, så behovet är inte lika stort. Jag sydde ponchon av två rektanglar, men funderar på om jag ska övriga likadana eller om det ska bli Gammeltuves variant. Det finns ju för och nackdelar med bägge.
BaraSara
SjalBeroende
SjalBeroende
 
Inlägg: 1385
Blev medlem: tis maj 24, 2011 20:00


Återgå till Gör det själv!

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 4 gäster