Besvara • sjalbarn.se

Aktuellt datum och tid: fre dec 06, 2019 15:06

Förskola med säkerhetsbrister

Besvara


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :tumup: :vågen: :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :heart: :love: :loving: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :Hahaa: :app: :rodna: :mums: :hmm: :whut: :siishah:
Visa fler smilies
BBCode är
[img] är
[flash] är AV
[url] är
Smilies är
Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Förskola med säkerhetsbrister

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Trådstartaren » tis mar 05, 2019 23:58

Yoyo: vad fint att ni upplevde en förbättring efter ert byte. Ursäkta att jag inte haft tid att svara. Sedan vi fick bebis i höstas har vi inte tid med någonting längre. :oops:

Vi upplevde fortsatt seghet och oförståelse hos styrelsen när det gällde flera säkerhetsaspekter och valde till slut innan jul att säga upp platsen. Vi fick ett litet syskon i familjen i slutet av oktober och beslutet att säga upp platsen och byta till en mer närliggande kommunal förskola var dels pga bristande säkerhetstänk, men också pga logistiska svårigheter med att behålla plasten. Det var dock inget lätt beslut. Pedagogerna och den lilla familjära miljön värderade vi högt, speciellt huvudansvarig pedagog för barnet som är helt underbar. Både vi och pedagogen var tårögda när vi kom och sa hejdå. Hon var verkligen unik och hade en unik förmåga att få alla barn sedda och känna sig trygga. Det för mig var oerhört svårt att säga hejdå till.

Barnet fick en ny plats på den kommunala närliggande förskolan som är en stor förskola med 5-6 avdelningar. Eftersom jag är föräldraledig med liten bebis tog pappa ledigt och skolande in barnet. Jag var nere en kort stund en förmiddag för att vara med lite grand jag också. Jag uppfattade inskolningen som väldigt bristfällig. Det kändes inte som om någon tog sig tid att knyta an till barnet och barnet uttryckte tydligt att hen inte tyckte om avdelningen. Hen ville tillbaka till förra förskolan. Hen sa att hen älskade sin gamla fröken och att hen saknade henne. Barnet gick kvar ca 2-3 veckor innan vi tog beslutet att säga upp platsen och låta barnet vara hemma med mig och småsyskon under våren för att sen börja på stor avdelning till hösten. Barnet säger att hen aldrig vill gå tillbaka till den nya kommunala förskolan och jag klandrar hen inte. Barnet är ganska försiktigt och känsligt av sig och jag tror inte hen kände sig det minsta trygg i miljön på den nya förskolan. Det var mycket rörigt och stökigt där. Första eller andra dagen säger en pedagog när jag hämtar efter fem timmar: "Hen har inte velat gå på pottan. Jag har frågat, men hen vill inte. ". Det är inte så konstigt svarade jag, hen använder nämligen blöja fortfarande. Jag tycker att det är information alla fröknar borde ha fått under inskolningen. Vid två tillfällen hade de inte bytat blöja under de fem timmar som barnet var där. Många gånger fanns det bara vikarier eller personal från annan avdelning vid hämtning och lämning och det känns inte särskilt tryggt när det gäller ett så litet och nyinskolat barn. Jag hade aldrig sett dessa vikarier tidigare.

Vi har kontaktat den förra förskolan och ställt hen i kö där igen och hoppas vi får plats där igen till hösten. :oops: I efterhand ångrar jag att jag sa upp platsen på den första förskolan trots att jag fortfarande är besviken över deras säkerhetstänk och säkerhet. Men jämfört med den kommunala i närheten så var den mycket bättre. Men det hade vi aldrig fått reda på om vi inte provat. Barnet är i alla fall helnöjd med att vara hemma med mamma och småsyskon och jag känner mig tillfreds med att mitt barn har det bra (även om dagarna med tvååring och liten bebis är hektiska). :shock: :D

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av YoYo » tor feb 07, 2019 13:36

Hur har det gått med förskolan?

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av YoYo » tor okt 11, 2018 08:24

Jag hade lite liknande känsla på första förskolan vårt barn gick på. Det var en stiftelse som drev den och allt kändes inte så professionellt. En del som kändes fel för mig var säkerhetssaker men också angående deras sätt att bemöta och arbeta med barnen. Bytte dock inte förskola vilket jag i efterhand ångrade.
2 år senare gjordes en observation av BVC-psykolog på vårt barn i förskolan. Hon blev förfärad över personalens inkompetens. Hon sa att (den psykologiska) miljön var så dålig att det inte gick att bedöma mitt barn i den miljön. Hon ordnade förtur så vi fick byta till ett kommunalt dagis och så småningom utvecklades min son bra och är nu "normal" och leker fint med andra barn.
Så om möjlighet finns hade jag bytt!

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Kattuggla » tor sep 13, 2018 13:14

Utifrån det du beskriver skulle jag bytt förskola. Tror att det är mkt svårt att åstadkomma en förändring i närtid och jag skulle inte kännt mig trygg att lämna barnet där. Så tänker jag.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av camsch » tor sep 13, 2018 05:12

SCSI skrev:Jag skulle lägga tonvikten att det är av omsorg om personalen lika mycket som barnen som man bör se över säkerheten. Ingen pedagog ska behöva leva med att en olycka eller ett allvarligt tillbud skett för att förskolan lägger för mycket ansvar på dem istället för att se över sina rutiner!
Men erfarenheten säger att det ä bättrae att flytta på barnet än att få till en förändring...


Håller tyvärr med om detta. Förändringar är svåra att åstadkomma, människor vill gärna göra som de gjort tidigare och att dessutom erkänna att de gjort fel på vägen ännu svårare... :heart:

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av SCSI » ons sep 12, 2018 15:55

Jag skulle lägga tonvikten att det är av omsorg om personalen lika mycket som barnen som man bör se över säkerheten. Ingen pedagog ska behöva leva med att en olycka eller ett allvarligt tillbud skett för att förskolan lägger för mycket ansvar på dem istället för att se över sina rutiner!
Men erfarenheten säger att det ä bättrae att flytta på barnet än att få till en förändring...

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av berit » ons sep 12, 2018 15:37

Just persiennsnören har orsakat ett dödsfall på förskola för några år sedan. I Stockholm.

Jag tycker det låter helt galet med bemötandet av dig. Jag hade faktiskt bytt förskola. Men jag älskar kommunal verksamhet och jobbar själv i det så det är kanske inte helt objektivt.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Orolig mamma » ons sep 12, 2018 15:25

Och idag vid hämtning noterade jag i det största rummet där de är mest ett långt persiennsnöre ( ca 8-10cm nedom fönsterbrädan) som personalen glömt åtgärda. Tog givetvis upp det och fick till svar: Vi är ALLTID här med barnen (något jag såg under inskolningen inte stämmer).

Jag börjar bli rätt uppgiven samtidigt som jag är såå nöjd med personalen. Barnet är trygg med dem men jag är orolig för att hon inte är säker där på allvar.

Vad hade ni gjort?

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Orolig mamma » ons sep 12, 2018 12:46

Jag gör ett nytt försök till svar. :)

I fredags förra veckan (vilket var dagen efter "nålincidenten") ville jag vid lämningstillfället berätta om min oro och oförståelse för vilken lämplighet denna övning tillför en småbarnsgrupp. Tidpunkten var väl inte optimal för att ta upp detta då barnet var ledset vid lämningen och lämningarna ska ju ske rätt så snabbt, men jag kände ändå att jag inte ville lämna henne utan att ta upp det. Jag möttes av oförståelse hos personalen då de menar att de ALLTID har uppsikt över barnen och att inga barn någonsin stuckit sig eller skadat sig på nålarna.


När jag sedan hämtade barnet på eftermiddagen blev jag mött av en personal som ville prata med mig. Jag måste säga att jag hade det på känn. Min uppfattning är att samtalet skulle gå ut på att "Jag verkar vara en orolig mamma", "Jag måste lita på personalen" och "Min oro smittar av sig på personalen som blir osäkra i hur de ska bemöta mitt barn då de lätt också blir överbeskyddande mot mitt barn". Jag är så tacksam över era svar i denna tråden då jag vet att jag inte är ensam om att anse att förskolan har brister, men samtidigt är jag så säker i min föräldraroll och i min sak i denna fråga att jag ändå skulle våga stå på mig utan problem. Personalen hann bara säga att " Det verkar som du är orolig..." när jag avbröt och sa "Nej, det håller jag inte med om. Nu tycker jag vi ska bena ut sak för sak som har hänt...


Varma drycker bland barn är totalt oacceptabelt. Jag fick då svaret att "men kaffet var ju svalt". :shock: Ja sa jag och det var ju tur, men nästa gång är det kanske inte det och kaffet som nyss hade hällts upp på stora avdelningen som barnet sprang fram till var inte svalt. Pedagogen hade inte kännedom om incidenten på stora avdelningen. Jag sa att min mamma själv arbetat som förskollärare på ett flertal skolor i samma kommun som vår och att de ALDRIG på någon förskola fått ta med sig varma drycker in bland barngrupperna.

MALM-byrån har det hänt lertalet dödsolyckor med när de varit oförankrade, något som pedagogen inte kände till. Jag möttes trots det av argument som "Det ska mycket till innan den välter", "Vi har aldrig haft något barn som gått fram till byråerna, de lär sig lätt att det är de vuxnas utrymme" och "Det är alltid personal med barnen när de bytar om för att gå in/ut". Jag var tydlig med att jag inte gillar argument som bygger på:

1. Det har aldrig hänt innan. Någon gång är nämligen den första.

2. Säkerheten ska ALDRIG bygga på att personalen ALLTID är med barnen, eftersom detta naturligtvis inte alltid kan garanteras.

3. Säkerheten ska heller ALDRIG bygga på att personalen kommer ihåg att säkra saker tex persiennsnören. Personalen är mänsliga och det kan glömmas.

Jag var lugn och saklig och uttryckte mig på ett trevligt men tydligt och bestämt sätt och jag tror det blev tydligt att jag inte tänkte "köpa" deras argument.

MALM-byråerna är fortfarande inte förankrade trots löften från ordföranden om att ordna det. Det har nu gått två veckor sedan vi påtalade det för ordföranden. I fredags mailade vi ordföranden och erbjöd vår hjälp med att förankra dem under den föregående helgen, men hen har inte hört av sig ännu. Jag lämnar barnet med en väldig olustkänsla varje dag. Personalen är fantastisk i sitt sätt att bemöta barnet, men förskolan har stora säkerhetsbrister och i kombination med stora brister i deras säkerhetsTÄNK gör det mig orolig.

Jag har redan varit i kontakt med tillsynsansvarig på kommunen och hen är informerad om vissa av bristerna (dock ej MALM-byråerna då dessa upptäcktes efter vårt samtal") och jag vet att förskolan ska inspekteras igen i oktober. Inför denna inspektion tänker jag höra av mig igen för att försäkra mig om att vissa punkter blir med noggrannt kontrollerade.

Min man är inte alls bekväm med att utföra arbete som t.ex. förankra möbler då han tycker att en fackman ska göra sådana arbeten och jag håller fullständigt med honom. Ordföranden bad oss åtgärda MALM-byråerna utan kännedom om vi har rätt kompetens för att göra ett sådant arbete och det oroar mig. Tänk om någon förälder tar på sig ett sådant uppdrag och inte använder rätt förankring map väggmaterialet. En felaktig förankring kan ju vara helt verkningslös. Och en sådan sak tänker jag blir svår för tillsynsansvarig att se vid en inspektion.

Avslutningsvis måste jag bara nämna en kommentar som gjorde mig rätt besviken. Pedagogen som pratade med mig ansåg att vi hade "satt en rockring runt vårt barn som de nu tog bort". Jag sa att jag förstår att det verkar som om jag blivit stämplad som en orolig hönsmamma och att det var tråkigt, men att jag samtidigt inte bryr mig. Mitt barn är viktigast för mig och jag anser mig ha rätt. (Sagt i en trevlig ton från mig).

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av zink » mån sep 10, 2018 22:41

Orolig mamma skrev:6: Grind in till köket på stora avdelningen där kokerskan lagar mat saknas och något spisskydd finns ej.Det där med grunden är det väl rätt många år sedan det blev krav på? Typ 10 år. Kraven på mathanteringen. Då satte vårt fkoop in ett tvättställ med automatstril i köket o s v. Och en grind. Som dock stod öppen ;-) För att i köket kunde barnen trygghet. Tveksamt om det fanns spisskydd där då, det är rätt så osmidigt... Vi hade aldrig det, fast vi hade ett yräder. Kanske just därför, full koll p g a det.

Men kommunen lär ha checklista och de rondar väl? :hmm:

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Orolig mamma » mån sep 10, 2018 10:57

Skrev precis ett långt inlägg som jag lyckades radera.
Tack för era svar. De betyder mycket för mig. :heart: Jag ber om ursäkt att svaret dröjt med det har varit en minst sagt kaotisk helg.

Jag ska försöka skriva ett nytt inlägg ikväll.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Mery » fre sep 07, 2018 16:47

Skulle du inte få något gensvar från styrelsen kan du även kontakta kommunen. Det är kommunen som godkänner och utövar tillsyn över fristående förskolor. Det kanske är olika i olika kommuner men där jag jobbar görs en barnskyddsrond i samband med utredningen inför godkännande, där de kollar på allt möjligt, bland annat att tunga möbler är förankrade. De borde vara intresserade av att göra om det ifall en vårdnadshavare anmäler brister.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Kattuggla » fre sep 07, 2018 16:22

Det du beskriver är inte ok på en förskola. Precis som sus så tycker jag att du ska påtala för styrelsen att de är ansvariga om något händer, ta tex listan du skrev här. Skicka till hela styrelsen så att det inte fastnat hos ordf om hen är ovillig att ta tag i problemen.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av Flygmusen » fre sep 07, 2018 06:16

Jag är nog definitionen på icke-hönsmamma och byråerna, persiennsnörena och fönstersituationen hade varit oacceptabla för mig. Byråerna är faktiskt en säkerhetsrisk även för de vuxna även om de inte klättrar, om man råkar halka och tar tag i en sådan byrå kan man hamna under den och bli allvarligt skadad eller till och med dö om man har riktigt otur även som vuxen. Jag hade sannolikt när jag var skyddsombud krävt förankring även i en miljö med vuxna. 1, 5 eller 6 hade inte bekymrat mig 7 hade inte direkt gjort mig jätteorolig men jag hade nog ifrågasatt varför detta material var tillgängligt utan vuxens uppsikt för så små barn. Det kan vara bra för ett barn att utforska något som är vasst och förstå hur detta funkar och att inte gömma allt sådant är väl del av montessoripedagogiken men just kombinationen små delar, vasst och ingen vuxenöversyn tycker jag heller inte är en god idé. Om man vill ge barnen material att sortera så finns det ju massor av saker som okokta makaroner som är små men ofarliga att svälja.

Re: Förskola med säkerhetsbrister

Inlägg av berit » fre sep 07, 2018 03:42

Du överreagerar inte!

Jag reagerar framförallt på gardinsnörena och oförankrade byråerna då det har hänt tragiska olyckor som personalen borde känna till tycker jag.

Nen allt du beskriver är helt galet faktiskt. Inget som är okej eller förekommer på den förskolan jag jobbar på.

Upp